پویاژن آزما

5 نکته مهم استفاده از سمپلر

فهرست مطالب

5 نکته مهم استفاده از سمپلر

کار در آزمایشگاه های زیستی و شیمیایی نیازمند دقت فراوان است؛ و این دقت به دو عامل باز می گردد: دقیق بودن فرد انجام دهنده آزمایش و دقیق بودن ابزارهای مورد استفاده. برای اندازه گیری مواد جامد معمولا از ترازو استفاده می کنیم. بسته به میزان جرم مورد نیاز از ترازو های با دقت متفاوت بهره می بریم. اما در اندازه گیری مایعات بحث فرق می کند. مایعات را نمی توان وزن کرد، بلکه با ابزارهای اندازه گیری مخصوص خود اندازه گیری می شود، مانند پیپت، مزور، بالن و … . اما اگر میزان مایع مورد نیاز مانند چیزی که در آزمایشگاه های ملکولی روتین است آنقدر کم باشد که با این ابزارها هم نتوان آن را اندازه گرفت، و از طرف دیگر نیاز به دقت بسیار بالا باشد، به سراغ ابزار مخصوص این کار یعنی سمپلر می رویم. در این مطلب می خواهیم 5 نکته مهم استفاده از سمپلر را برای شما بازگو کنیم. در ادامه همراه ما باشید.

زاویه درست را در دست بگیرید

موقع کار با سمپلر یکی از مهم ترین مسائلی که در صورت رعایت آن، می توانید میزان خطای خود را تا مقدار زیادی کاهش دهید توجه به زاویه دستتان نسبت به نمونه مورد نظر می باشد. به صورتی که در هنگام برداشتن مایع زاویه کاملا عمود و سمپلر صاف باشد، و موقع خالی کردن آن به دستتان زاویه ای بین 20 تا 45 درجه بدهید.(برای فهم بهتر موضوع کلیپ انتهای متن را تماشا کنید). 

با احتیاط و آرام کار کنید

همانقدر که سمپلر ابزار دقیقی است و می تواند برای برداشتن مقادیر بسیار کم مایعات به ما کمک کند، همانقدر نیز حساس بوده و در صورت مراقبت نکردن از آن اصطلاحا از کالیبر خارج شده و خطای زیادی را وارد کار شما خواهد کرد. با رعایت نکات زیر سمپلر شما عمر طولانی تری داشته و کمتر نیاز به کالیبراسیون خواهید داشت.

  • در انتهای هر روز فنر سمپلر را در آزادترین حالت خود قرار دهید. برای این کار کافی است سمپلر را روی بزرگ ترین میزانی که قابلیت اندازه گیری آن را دارد قرار دهید. مثلا اگر سمپلر شما رنج 100 تا 1000 میکرولیتر را اندازه می گیرد. آن را روی عدد 1000 تنظیم کنید.
  • موقع متصل کردن تیپ (سر سمپلر) به سمپلر، اینکار را به آرامی انجام دهید و سمپلر را روی رک نکوبید. این کار به مرور سمپلر را خراب خواهد کرد.
  • موقع پیپتاژ کردن (به عمل چند بار پر و خالی کردن سمپلر پشت سر هم به منظور همگن کردن مایع پییپتاژ کردن می گویند) اینکار را با شدت انجام ندهید و مراقب باشید که مایع داخل تیپ به سمت داخل سمپلر کشیده نشود. زیرا به مرور باعث زنگ زدن فنر داخل سمپلر شده و خطای سمپلر را بالا می برد.

 حداقل ماهی یک بار سمپلر را کالیبره و تمیز کنید

البته این زمان بستگی به میزان استفاده شما از سمپلر دارد، اگر در روز با تعداد زیادی نمونه سر و کار دارد طبیعتا فاصله بین هر کالیبراسیون باید کوتاه تر شود. ما در مقاله ای جداگانه به تفصیل نحوه تمیز کردن و کالیبراسیون سمپلر را توضیح داده ایم، برای دسترسی به این مقاله اینجا کلیک کنید.

سمپلر را در رنج استاندارد استفاده کنید

جدا از سمپلرهای ثابت که معمولا در آزمایشگاه های دارای تست های روتین استفاده می شوند، سمپلرهای متغیر دارای یک رنج قابل استفاده هستند که به صورت دو عدد با یک خط فاصله در بین نشان داده می شود(همانند شکل زیر). سعی کنید همیشه برای برداشتن مقدار مورد نیاز خود از سمپلر مناسب استفاده کنید. به عنوان مثال اگر مقدار 12 میکرولیتر نیاز دارید، از سمپلر 1-10 استفاده نکنید. ممکن است با چرخاندن درجه سمپلر عدد 12 را ببینید، اما چون این سمپلر برای این مقدار تنظیم نشده، میزان مایع درست برداشته نخواهد شد. علاوه بر آن به خود سمپلر نیز آسیب می رسد. بهترین کار در این مثال استفاده از سمپلر با رنج 10-100 یا تنظیم سمپلر 1-10 روی عدد 6 و دوبار بر داشتن از مایع می باشد.

5 نکته مهم استفاده از سمپلر

رنج قابل اندازه گیری سمپلر همیشه روی آن نوشته می شود

از یک فرد با تجربه کمک بگیرید

اگر هنوز نحوه کار درست با سمپلر را بلد نیستید، سعی نکنید با آزمون و خطا این کار را یاد بگیرید. بلکه بهتر است از فردی که تجربه بیشتری در این کار دارد کمک بگیرید و بخواهید یک بار برای شما نحوه درست استفاده از سمپلر را عملا توضیح دهد. اگر چنین امکانی را ندارید با خواندن این مطلب تا به اینجا 80% راه را رفته اید، کافی است ویدیوی زیر را ببینید تا به صورت عملی نیز یاد بگیرید که نحوه درست استفاده از سمپلر چگونه است.

 

در این مطلب 5 نکته مهم استفاده از سمپلر را با هم مرور کردیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

برای آموزش های حضوری و کارآموزی میکروبیولوژی و کارآموزی مهندسی ژنتیک یعنی انجام دادن تمام تکنیک های میکروبی و مولکولی توسط خودتان میتوانید با ما تماس بگیرید.

09101438051 / 02140443676

برای کارآموزی مولکولی و میکروبی، خرید انواع کیت (پلاسمید، DNA، از ژل) و خدمات آزمایشگاهی با ما تماس بگیرید.

نویسندگان این محتوا در پویاژن آزما

دکتر مجید مقبلی
دکتری میکروبیولوژی از دانشگاه تهران
هیئت علمی دانشگاه
متخصص در زمینه مهندسی ژنتیک، تولید واکسن های نوترکیب و مخترع بیوفیلترهای صنعتی

فاطمه مقبلی
کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران
تخصص در بخش درمان های نوین سرطان و مهندسی ژنتیک

سپیده ایمانی
کارشناس ارشد بیوتکنولوژی ملکولی از دانشگاه صنعتی مالک اشتر
تخصص در مهندسی ژنتیک، میکروبیولوژی غذایی و کنترل کیفیت

بهاره حسینی
کارشناس بیوتکنولوژی از دانشگاه خوارزمی
تخصص در بیوانفورماتیک و میکروب شناسی محیطی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

منوی دسته های خود را در هدرساز -> موبایل -> منوی اصلی موبایل -> نمایش/مخفی -> انتخاب منو، تنظیم کنید.
اولین منوی خود را اینجا ایجاد کنید
سبد خرید
خانه
فروشگاه