3 روش اصلی تعیین جنسیت در پرندگان زینتی
تعیین جنسیت پرندگان زینتی به خصوص در سنین پایین پرنده یکی از دغدغه های فروشندگان و پرورش دهندگان پرندگان زینتی است. به ویژه اگر نژادهای خاص و گرانقیمت پرندگان مد نظر باشد اهمیت دانستن جنسیت پرنده دو چندان می شود. دانستن جنسیت پرنده به ما کمک می کند تا مراقبت بهتری از پرندگان داشته باشیم و در صورت بروز مشکلات سلامتی و رفتاری، مشخص بودن آن باعث می شود تا رفتار و درمان مناسب (مثل رفتار پرخاشگرانه، تخم گذاری، نیاز به جفت گیری و…) را اتخاذ کنیم.
تعیین جنسیت در پرندگان با روش های مختلفی انجام می شود:
تعیین جنسیت با استفاده از ویژگی های ظاهری پرنده
یکی از سنتی ترین روش های تعیین جنسیت پرنده، تمیز دادن دو جنس با استفاده از ویژگی های ظاهری دو جنس پرنده می باشد. در بیشتر مواقع پرنده های نر بزرگ تر هستند و خصوصیات ظاهری خاصی مثل رنگ های خاص در پرها، دم بلند شکل نوک منقار و… دارند.
همچنین در پرندگانی همچون قناری توانایی آواز خواندن عمدتا در جنس نر مشاهده می شود. جنس ماده معمولا کوچک تر بوده و ویژگی های رفتاری آرام تری از خود بروز می دهد؛ همچنین پرنده های ماده معمولا از نظر رنگبندی تنوع و زیبایی ظاهری کمتری دارند.
ویژگی های دیگری هم هستند که مختص پرندگان مختلف می باشد؛ مثلا رنگ عنبیه در کاکادوهای بالغ نر قهوه ای تیره، اما در جنس ماده قرمز-قهوه ای می باشند. یا مثلا عروس هلندی های نر لکه های نارنجی پررنگی روی گونه دارند در حالی که این لکه های در جنس ماده کمرنگ تر و بی حال تر است.
یکی از مشکلاتی که این روش دارد این است که نیاز به تجربه و مهارت بالایی داشته و احتمال بروز خطا همیشه در آن وجود دارد. هم چنین خیلی از صفات ظاهری گفته شده بعد از بلوغ پرنده ظاهر می شود و در خیلی از اوقات نیاز است که در سنین پایین پرنده و قبل از بلوغ، جنسیت آن مشخص گردد.
تعیین جنسیت با روش جراحی
در تعیین جنسیت با روش جراح با کمک یک اسکالپل برش کوچکی در در سمت چپ پرنده ایجاد می کند، و با وارد کردن یک اندوسکوپ باریک درون بدن پرنده، بررسی اندام های درونی پرنده انجام می شود و با مشاهده یا عدم مشاهده تخمدان جنسیت پرنده را تشخیص می دهند. این روش یک روش تهاجمی بوده و احتمال آسیب به حیوان در آن بسیار زیاد است پس تا حد امکان سعی می گردد که از روش های غیر تهاجمی و امن تر استفاده گردد.
تعیین جنسیت با روش PCR
تعیین جنسیت با روش PCR، این روش یکی از دقیق ترین و امن ترین روش های تعیین جنسیت پرنده می باشد و کمترین آسیب به پرنده وارد می شود. در این روش کافی است با استفاده از کیت های آماده موجود در بازار، از نمونه خون یا پرهای فولیکول دار پرنده استخراج DNA انجام گردد. سپس این DNA به عنوان Template در واکنش PCR استفاده می شود و جنسیت پرنده مشخص می شود. لازم به ذکر است که می توانید کیت استخراج DNA از خون و کیت استخراج DNA از پر پرنده را از شرکت دانش بنیان پویاژن آزما تهیه بفرمایید.
همانطور که می دانید کروموزم های جنسی پرنده معمولا با Z وW نشان داده می شوند. جنس ماده هتروگامتیک بوده و دارای ژن ZW است. در حالی که جنس نر هموگامت است و با علامت ZZ نشان داده می شود. در نتیجه اگر محصول PCR دو باند نشان دهد نر و اگر دارای تک باند باشد ماده در نظر گرفته می شود. دقت این روش بسیار بالا بوده و حدود 99% تخمین زده می شود.
لازم به ذکر است که اگر نمونه خون پرنده باشد، به این علت که گلبول های قرمز پرنده هسته دار است، حدود 10 میکرولیتر از خون کافی می باشد. اما اگر نمونه پر بود، خصوصا در پرها کوچک، حتما سعی کنید حدود 4 تا 5 عدد پری که در انتها فلیکول آن قابل مشاهده باشد به آزمایشگاه ارسال کنید.
شرکت دانش بنیان پویاژن آزما، تولید کننده انواع کیت های تحقیقاتی بوده و امکان انجام استخراج DNA و انجام واکنش PCR
پرنده شما را دارد. برای مشاوره، تعیین هزینه و سفارش این آزمایش می توانید با شماره های ما در تماس باشید.